Vreţi să îl luaţi cu voi în avion? Iată ce condiţii trebuie să îndepliniţi!

De Predan - cont cu articolele Sandrei Salagean dupa stergere user TRaian,
18 iul., 2013 Stiri

 

E sezonul vacanţelor şi unele familii nu se simt complete “fără căţel, fără purcel”! Nici noi nu facem excepţie, aşa că ne-am documentat, cu ajutorul agenţiei de turism Ioana Travel, despre călătoria câinelui sau a pisicii cu avionul alături de stăpân.

Condiţiile de zbor cu animalul de companie sunt aspre şi stricte. Niciodată angajaţii liniilor aeriene nu vor permite depăşirea greutăţii animalului, nu vor accepta o cuşca de un alt tip decât cea impusă şi taxele pe care va trebui să le plătiţi sunt destul de piperate.

 

Înainte de toate, trebuie să ştiţi că nu toate companiile aeriene acceptă transportul animalelor. Dacă acestea o fac, atunci animalul de companie poate călători în cabina de pasageri sau în cală.

dog-flying-plane

La bordul avionului:

Majoritatea liniilor aeriene care acceptă transportul animalelor la bord, acceptă doar câini şi pisici. Animalele exotice sau de altă natură pot fi transportate în cala sau cu transporturi speciale de tip cargo.

Pentru a fi acceptate în cabină, animăluţele trebuie să respecte următoarele reguli:

–         să fie anunţate încă din momentul în care pasagerul îşi rezervă biletul de călătorie.

–         să fie curate

–         să fie sănătoase: pasagerul trebuie să fie în posesia unui paşaport internaţional de călătorie pentru animalul său de companie;

–         animalul de companie să aibă cip de identificare, dacă este vorba de o călătorie în spaţiul Schengen şi să fie vaccinat, în conformitate cu cerinţele de acces pe teritoriul ţării de destinaţie;

–         să nu fie gestante;

–         să nu provoace disconfortul celorlalţi pasageri;

–         să fie transportate în cuşca standard IATA (se poate procura de la ghişeul Emiteri Bilete din aeroport sau de la magazinele specializate în vânzarea produselor pentru animale de companie) sau în cuşca de tipul „soft bag” (cuşcă din material textil, impermeabil, în conformitate cu reglementarile internaţionale).

 

Doar câinii mici pot fi transportaţi în cabină

 

În cabina de pasageri se acceptă numai câini sau pisici, cu o greutate de maximum 5 kg (la unele companii se acceptă şi 6 kg), incluzând şi greutatea cuştii standard de transport al acestora. Dimensiunile maxime ale cuştii nu trebuie să depăşească 42 cm x 30 cm x 21 cm.

 

Există o serie de restricţii de acceptare a animalelor de companie!

În funcţie de tipul de avion:

ATR 42- sunt acceptate maximum 2 cuşti;

B 737- sunt acceptate maximum 3 cuşti;

A 318- sunt acceptate maximum 3 cuşti

Important! Un pasager poate transporta numai o singură cuşcă.

 

Dacă pasagerul se prezintă la ghişeul de înregistrare fără o rezervare prealabilă sau nu respectă condiţiile impuse de transportator (greutatea animalului, cuşca standard, starea de sănătate şi curăţenie etc), se poate refuza transportul animalului de companie.

 

Trebuie să-i cumpăraţi bilet!

 

Pasagerul trebuie să plătească o taxă pentru excedent de bagaj în funcţie de greutatea animalului, plus cuşca. La companiile lowcost, taxa per animal este de circa 35-50 de euro per segment de zbor.

În cabina de pasageri se accepta transportul animalelor cu obligaţia proprietarului de a ţine cuşca în braţe sau sub scaunul din faţă pe durata zborului. Pentru persoanele care călătoresc însoţite de animalul de companie în cabina, alocarea locurilor se face pe penultimul rând, pentru a nu se crea niciun disconfort celorlalţi pasageri.

 

În cala de bagaje:
În cala de bagaje pot fi transportate animale vii de talie medie, câini sau pisici, în cuşti standardizate în conformitate cu reglementarile IATA, dar nu mai mult de trei pe un zbor. Transportul se poate face contra cost, la tariful de circa 75-100 de euro/animal/ segment de zbor (lowcost), aplicabil la greutatea brută (cuşcă plus animal). Animalul transportat plus cuşca nu trebuie să depăşească împreună 32KG.

Unele companii vă pot cere şi să sedaţi uşor animalul pe durata călătoriei în cală.

 

Unii câini nu au voie în avion!

 

Pe unele rute de zbor nu sunt acceptate animalele de niciun fel, nici în cabină, nici în cala de bagaje, deoarece durata călătoriei şi presiunea atmosferică le pot afecta sănătatea.

De asemenea, transportul câinilor sau pisicilor cu bot turtit (din rasele brahicefalice – boxer, bulldog, persană etc) este interzis pe anumite rute.

În cală temperatura poate creşte, iar aceste rase pot întâmpina probleme de respiraţie care le pot fi fatale.

 

Înainte de îmbarcare:

– Obişnuiţi animalul cu cuşca, punându-l în ea de câteva ori pe zi, începând cu cel puţin o săptămână înainte de plecare.

– Asiguraţi-vă că animalul (dacă va călători în cală) este îmbarcat în acelaşi avion cu voi. Cereţi permisiunea să vedeţi cum e urcată cuşca sau să vă ofere o adeverinţă.

– Optaţi pentru zboruri scurte şi nu hrăniţi animalul cu cel puţin 4 ore înainte de zbor.

 

Citeste si:

Comentarii

  • Am un pui de pitbull acum are 3 luni .. Acum sunt in cipru si planuiesc sa ma intorc in romania la inceputu lu martie si vreau sa imi iau si puiutu cu mine. Deocamdata nu am pasaport pentru ea (catelusa) sunt cu vacinele la termen in fiecare luna. In marte ea va avea in jur de 5 luni. Nu are microcip inca si in carnetelu de vaccine este trecuta pe numele iubitului meu este cadou de la el si primul vaccin a fost iubitu cu ea la doctor de aceea a fost inregistrata in carnetel pe numele lui. As dori sa intreb ce documente am nevoie sa fac si daca este neaparat necesar sa fie pe numele meu si daca pot calatori cu ea la 5 luni