Descoperire de ultimă oră! Câinii pot depista CANCERUL? „Mirosul canin poate detecta…”

De Maria Mocanu,
15 apr., 2019 Sanatate & Dresaj, Stiri

Descoperire de ultimă oră! Câinii pot depista CANCERUL? „Mirosul canin poate detecta…”

În 75% din cazuri, cancerul este diagnosticat prea târziu, când boala este foarte avansată, însă ultimele descoperiri făcute de cercetători sunt îmbucurătoare. Câinii pot detecta mirosul de cancer pulmonar.

Descoperirea a fost făcută la Spitalul Clinic din Barcelona, unde Blat, un câine rezultat din încrucişarea unui labrador cu un pitbull, a fost capabil să perceapă în respirația unui pacient mirosul de substanțe specifice celulelor tumorale ale plămânilor, dezvăluire publicată în Jurnalul European de Chirurgie Cardio-Toracică, Universitatea Oxford.

„În timpul formării sale profesionale, care a durat aproape patru luni, câinele a mirosit peste 700 de probe de respirație. Majoritatea au fost de la pacienți cu cancer pulmonar, dar au existat și persoane cu alte boli respiratorii și oameni sănătoși. Precizia testelor a fost de 98%”a declarat Laureano Molins, co-autor al studiului. De subliniat că în mod normal, în 75% din cazuri, această boală este diagnosticată prea târziu, când este deja foarte avansată.

„Cancerul are miros. Totul are miros, iar mirosul canin poate detecta mirosul particular de noduli pulmonari canceroși”, a spus Ingrid Ramón, dresorul lui Blat.

 

Citeste si:

Lasa un comentariu