DELFINUL DE GANGE, un exemplar rar, ACUM pe cale de DISPARIȚIE

De Irina,
21 sept., 2017 Alte animale, Stiri

Delfinul de Gange, Platanista gangetica gangetica, o specie de delfini care trăieşte exclusiv în ape dulci şi singura specie de cetacee din Nepal, este în pericol de dispariţie, fiind ameninţat de poluarea mediului său de viaţă, de îndiguiri şi de construcţia de hidrocentrale, conform organizaţiei World Wildlife Fund (WWF).

Delfinii sunt unele dintre cele mai vechi specii de animale, adevărate fosile vii, alături de ţestoase, crocodili şi rechini. Delfinul de Gange a fost descoperit oficial în anul 1801. Odinioară, delfinii din această specie populau sistemele hidrografice Gange-Brahmaputra-Meghna şi Karnaphuli-Sangu din Nepal, India şi Bangladesh. În prezent, aceste mamifere acvatice au dispărut din cea mai mare parte a acestui habitat.

Delfinii de Gange trăiesc doar în apă dulce şi sunt aproape orbi. Aceste animale vânează folosind un sonar natural – prin emiterea de ultrasunete care ricoşează de corpul peştilor şi se întorc la emiţător, delfinii reuşind astfel să-şi localizeze prada. Aceşti delfini trăiesc solitari sau în grupuri mici, iar femelele călătoresc alături de puii lor. Femelele acestei specii de delfini sunt de obicei mai mari decât masculii şi dau naştere unui singur pui o dată la doi sau trei ani, relatează Agerpres.