De ce apare obsesia STĂPÂNILOR pentru animalele lor de companie?

De Maria Mocanu,
18 iul., 2019 Stiati ca, Stiri

De ce apare obsesia stăpânilor pentru animalele lor de companie? Dacă stăpânii își îmbracă obsesiv câinele sau pisica cu rochițe sau alte accesorii, din dorința de a-l face cât mai uman, posibil să sufere de antropomorfie.
După mai multe cercetări, psihologii spun că această obsesie a oamenilor de a le oferi animalelor de companie trăsături cât mai umane sau nevoia de a-i transforma în membri autentici ai familiei, drept antropomorfism, iar umanizarea animalelor de companie a devenit o afecțiune din ce în ce mai răspândită și în România.

“Oamenii le oferă câinilor și pisicilor cam tot ce se oferă ființelor umane: de la naștere asistată, nume de botez, aniversări, cadouri de Crăciun, somn în același pat, înmormântări, până la servicii psihologice pentru câini sau chiar servicii psihologice și pentru părinții animalului răposat… ca să nu mai vorbim de îmbrăcăminte, coafor, igienă personală, masaj sau yoga pentru câini. Unele persoane au identificat această nevoie a oamenilor de a-și umaniza animalele de companie și au dezvoltat adevărate afaceri foarte profitabile, oferindu-le servicii care, de regulă, sunt valabile doar ființelor umane”,
 afirmă psihologul Iuliana Fűlaș.
Antropomorfismul, un nou fenomen „la modă”. Chiar și în testul psihologic “Familia mea”, aplicat în cabinetele de psihologie, spune specialistul, în aproximativ 80% din cazuri apare și un animal de companie.

“Am observat din ce în ce mai multe persoane care vorbesc despre câini și pisici ca și cum ar fi copilul lor. De câte ori nu ați auzit expresia Fetița mea e foarte jucăușă și neastâmpărată, mi-a ros toată mobila? În același timp, este destul de îngrijorător că din ce în ce mai mulți tineri preferă să-și cumpere un animal de companie și refuză să aibă un copil”, spune psihologul Iuliana Fűlaș.Specialistul afirmă că atribuirea trăsăturilor umane, tendința de a judeca comportamentul unei ființe non-umane, după modelul uman, atribuindu-i un psihic, însușiri omenești, a devenit cea mai nouă afecțiune în România și în toată lumea, și poartă numele de antropomorfism, potrivit eva.ro.

Citeste si:

Comentarii

 • Este zoolatrie, afectiune sufleteasca ceea ce determina manifestarea ca antropomorfism.
  Consecinta ulterioara este „mai jos”, in plan fiziologic si se manifesta prin afectiunea numita TOXOPLASMOZA care produce modificari in corp si chiar in creier ceea ce modifica simturile, perceptia, gandirea si atitudinea/comportamentul.
  Intai apare suferinta de insingurare, de frica, de saraciRe, de fuga de responsabilitati si de egoism – animalul are alte caracteristici normale de mediu decat omul.
  ….
  Intr-o lume fictiva, cu rasa conducatoare de roboti sau … extraterestri… imaginati-va ca omul devine animal de companie…
  Cata valoare poate avea cineva care – dupa ani de educatie – are singura certitudine ocupationala stransul rahatului din urma cainelui sau ce-o mai face cu pisica…
  Este atat manipulare cat si manifestare de sterilizare psihica datorita propagandei iudaismului secularizat patrunsa in programa scolara, in mass-media instrainata, in industria spectacolului, in ceea ce nu mai este de mult arta, in politica si legislatie.

 

powered by Binbox