Cruzimea față de animale va fi pedepsită? Uite câți ani va sta după gratii o persoană care va ucidere fără drept sau va maltrata o vietate

De Maria Mocanu,
04 sept., 2019 Stiri

Cruzimea față de animale va fi pedepsită? Uite câți ani va sta după gratii pentru uciderea fără drept sau maltratarea unei vietăți!

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a stabilit, marţi, 25 aprilie, la dezbaterea proiectului de lege privind combaterea violenţei împotriva animalelor, pedepse cu închisoare între 1 şi 3 ani aplicabile pentru uciderea fără drept sau maltratarea unui animal, în forma agravantă acestea ajungând până la 7 ani.

Membrii UNPR au depus în Parlament un proiect de lege care prevede majorarea pedepselor, cu închisoare de la 2 la 7 ani pentru cruzime fata de animale, și interdictia de a mai detine animale pentru o perioada intre 5 si 10 ani, dupa condamnare.

Așadar, deputaţii jurişti au redus astfel pedepsele, iar sancțiunea agravantă ajungea până la 10 ani.

Uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, rănirea sau schingiuirea animalelor, intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, colţitul ciocului şi dinţilor se va pedepsi cu închisoarea 1-3 ani. Instanţa va putea decide o interdicţie complementară de a mai deţine animale pentru 5-10 ani. Proiectul prevede circumstanţe agravante în cazul în care animalul se afla în posesia unei persoane responsabile cu îngrijirea, protecţia şi bunăstarea animalelor, a unei persoane responsabile cu dresajul animalelor, cu tratarea medicală sau dacă fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane, pedeapsa stabilită de deputaţii jurişti fiind în acest caz închisoare de la 2 la 7 ani.

Proiectul mai prevede sancţiuni pentru nerespectarea condiţiilor de deţinere şi tratament ale animalelor şi anume amendă de la 5.000 la 30.000 lei. Raportul comisiei juridice la proiectul, iniţiat de 10 parlamentari, urmează să fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor care este for decizional, potrivit puterea.ro.

 

Citeste si:

Comentarii

  • Dar cainii pe care stapanii ii tin inchisi in cotete etanse ca sa nu evadeze si nu le dau drumul niciodata(toata viata) sa simta libertatea? Pe acesti caini de ce nu ii apara legea?Sunt caini chinuiti care nu au simtit niciodata afectiunea, sunt folositi pe post de sonerie (alarma) cand inttra cineva pe proprietate. Au parte de ceva paine si apa din cand in cand.