Ce îi determină pe CÂINI să-i placă pe unii oameni, iar pe alţii NU? Raspunsuri la care nu te-ai fi asteptat

De Maria Mocanu,
18 aug., 2019 Stiri

Ce îi determină pe CÂINI să-i placă pe unii oameni, iar pe alţii NU? Specialiștii spun că înţelegerea problemei „Ce îi determină pe câini să-i placă pe unii oameni, iar pe alţii nu”, este mult mai amplă decât părea. De la modul în care arătăm, până la tonul vocii şi la modul în care ne comportăm cu cei din jur, toate aceste aspecte fac diferenţa. 

Faţele persoanelor. Atunci când un cățel întâlneşte o persoană nouă alături de care trebuie să petreacă mai mult timp, îi studiază faţa, pentru a-i citi emoţiile. Ei se uită mai mult la partea stângă a feţei, fiind conştienţi parcă de faptul că emoţiile sunt mai bine exprimate acolo. Pentru cei ce nu ştiu, emoţiile se exprimă mai uşor pe partea stângă decât pe dreapta, şi asta pentru că partea dreaptă a creierului uman “simte” emoţiile mult mai puternic decât partea stânga care este rece, logică şi analitică; iar partea dreaptă a creierului controlează muşchii din partea stânga a fetei, emoţiile şi stările fiind mult mai expresive pe această parte.

Modul în care oamenii interacționează între ei. Ei bine, prietenii blănoși sunt foarte atenți la acest aspect.Aşa că dacă ne întrebăm dacă un câine ne va placea sau nu, ar trebui să ştim că la baza deciziei va sta modul în care noi ne comportăm în special cu stăpânul lui. Un experiment condus de japonezi a demonstrat că patrupezii canini au refuzat să primească mâncare de la actorii incluşi în joc care refuzaseră anterior să le ajute stăpânii, atunci când aceştia avuseseră nevoie. În schimb, actorii care au oferit o mână de ajutor s-au putut apropia mult mai bine de câini, reuşind să le dea mâncare din prima încercare.

Metoda prezentată mai sus funcţionează şi invers. Câinii evaluează anumite persoane în funcţie de modul în care stăpânii lor se comportă cu ele. Altfel spus, dacă stăpânul vă place, sunt şanse mari să vă placă şi patrupedul. Acest timp de comportament se numeşte referinţă socială, iar oamenii îl adoptă, inconştient, chiar de când sunt în pântec.

Limbajul trupului. Câinii sunt capabili să citească mult mai uşor limbajul trupului decât oamenii. Dacă ştiţi că patrupezii canini nu sunt pe placul vostru, sunt şanse mari ca ei să îşi dea seama de acest lucru şi să nu vă placă, la rândul lor. Dacă ştiţi, în schimb, că îi iubiţi, comportaţi-vă natural. Vor simți asta cu siguranţă şi vă vor oferi drept recompensă un comportament afectuos.

 Un alt factor deosebit de important este tonul vocii. Poate că reuşiţi să vă apropiaţi de patruped comportându-vă frumos cu el şi cu stăpânul, dar mai sunt câţiva factori de care câinele va ţine cont, atunci când va veni vorba despre a vă iubi sau nu. Printre aceştia se numără tonul vocii. Câinii au un sistem mult mai bine pus la punct decât oamenii de a descifra intenţiile celorlalţi din tonul vocii, aşa că nu îi putem păcăli: ne simt imediat, din voce!

Mirosul este un factor foarte important. În urma unui studiu, cercetătorii susţin că acea porţiune a creierului asociată cu emoţii pozitive atât la oameni, cât şi la animale, se activează în cazul câinilor mai ales atunci când simt un miros familiar. Aşa că, deşi câinele poate nu vine să vă lingă de prima dată cum intraţi în casă, sunt şanse mari ca a doua sau a treia oară să o facă, dacă v-a plăcut,  potrivit Cuteness.

ANIMAL ZOO VĂ RECOMANDĂ

Niciun SPAȚIU nu este prea mic. FELINE au demonstrat că încap oriunde vor I GALERIE FOTO

Niciun SPAȚIU nu este prea mic. FELINE au demonstrat că încap oriunde vor I GALERIE FOTO
20 Sep, 2017 la 9:32 amModifica

Decizie luată de un primar după ce medicii veterinari AU REFUZAT să eutanasieze câinii bolnavi și agresivi

Decizie luată de un primar după ce medicii veterinari AU REFUZAT să eutanasieze câinii bolnavi și agresivi
19 Sep, 2017 la 6:17 pmModifica

Avea nevoie de un MIRACOL ca să poată trăi. Medicii veterinari nu i-a dat nicio ȘANSĂ

Avea nevoie de un MIRACOL ca să poată trăi. Medicii veterinari nu i-a dat nicio ȘANSĂ
19 Sep, 2017 la 5:35 pmModifica

Citeste si:

Comentarii

  • Si inca ceva , as adauga eu . Un caine simte imediat sufletul omului . Din nefericire noi oamenii nu avem acest simt prea dezvoltat . Ne pacalim mai usor in privinta semenilor nostrii .

  • @Cristina, gresesti total. Ca si cei din articol. Sa nu uitam ca au murit copii si oameni sfasiati de caini, sa nu uitam ca o fata tanara, cantareata, este si acum desfigurata de un caine caruia i-a intins un covrig. Un caine de talie mare este greu de strunit, sunt stapani iresponsabili care ii plimba fara lesa, sunt caini vagabonzi care ataca oricum si de care nu raspunde nimeni. Mai lasa-ma cu sufletul bun si cu toate vrajelile; cu ce a gresit copilul care a fost ucis de caini? Puteai sa fii tu in locul lui sau puteau fi copiii tai. Nu te mustra cohnstiinta stiind ca oamenii sunt ucisi fara sa se poata macar apara?

 

powered by Binbox