Actorul Marius Manole: Cateii mi se par oameni!

De Predan - cont cu articolele Sandrei Salagean dupa stergere user TRaian,
30 sept., 2013 Caini, Stiri

Autor: Judy Florescu

Cel mai solicitat actor de teatru din România, Marius Manole, este un mare iubitor de animale. Artistul a adoptat o pisică și un cățel de pe stradă, iar acum vrea să se implice în rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. Acum, Marius a adoptat încă 5 căţei de la distanţă.

Marius Manole - Foto Elena Simion (2)

Cum te-ai decis să adopți și o pisică și un cățel?

Eu nu m-am decis. Eu merg pe instinct. Tot ce fac în viața mea, fac pe instinct. M-am gândit că acolo unde mănâncă o gură pot mânca și două. Unde mănâncă două guri pot mânca și trei. Până la urmă animalele astea îți ordonează într-un fel viața. Am o viață destul de dezordonată și mă folosesc cumva de ei ca să-mi ordonez propria-mi viață. Și atunci, e ca și când aș avea un profesor acasă, care mă învață să vin la timp acasă, care mă obligă să mă scol dimineața, care mă obligă să fac curat în casă, care mă obligă să dau de mâncare la timp, care mă obligă să pun apă, să am apă în casă tot timpul, să cumpăr de mâncare, să merg în parc, să fac mișcare o oră.  Chiar dacă nu aș fi făcut în viața mea asta: să mă scol dimineața și să merg o oră prin parc, e foarte bine pentru mine, deci iarăși e un avantaj să ai câine. Pisica e plină de afecțiune, te învață să spui „te iubesc”, te învață să știi s-o mângâi, te învață să știi să oferi dragoste, să știi să primești dragoste, că de la un om e mai greu, de la o pisică e mai ușor. Dar cu timpul trecând de la o pisică la un om poate e mai ușoară trecerea.  Eu acum muncesc ca să-mi iau o casă mai mare cu curte ca să pot să iau mai mulți câini și mai multe pisici. Cam ăsta e scopul meu în viață în momentul ăsta. Nu numai ăsta, sigur că mai sunt și altele.

Cum arată o zi din viața ta în viziunea cățelului?

Cățelul se trezește mai devreme decât mine și se întreabă „De ce nu se scoală ăsta? Ajunge așa de târziu acasă și iar nu mă duce afară.” După ce îl duc afară: „A, ce bine că mă duce afară, da’ stă cu mine 10 minute și după-aia o să mă ducă înapoi în casă.” Câteodată are surpriza să stau și o oră, oră-jumate, două, dimineața și atunci se bucură.  După care zice: „Acuma o să plece la repetiții, o să mă lase acasă patru ore, dar lasă că vine el pe la două, două-jumate, trei. A întârziat încă o oră. A, vine acasă, repede, repede, să mă scoată afară. Stă puțin cu mine, fumează o țigară, mă duce înapoi în casă,  acum iar o să plece că are spectacol. E ora 10, n-a venit. E ora 11, n-a venit. E ora 12, n-a venit. E ora 1, n-a venit.  E ora 2 în sfârșit apare.  Mă scoate afară la ora asta. Stăm cinci minute în fața blocului și ne ducem înapoi acasă. Somn ușor!”

Și o zi din viața ta în  viziunea pisicii?

În viziunea pisicii este: „Frate, plecați mai repede de-acasă! Vreau să stau și eu să mă liniștesc un pic, că mă zăpăciți pe aici prin casă. În sfârșit au plecat. Mi-au lăsat mâncare destulă, se putea și mai bună. Se putea și o bucățică de cărniță.  Iar mi-au dat bobițe din astea. Mă rog, le mănânc, că nu am ce face. E curat în casă, e bine, hai că iar se întorc acasă, iar mă chinuie.  Hai bine, hai să vină și ei. S-au băgat în pat, hai și eu în pat să mă culc.” Cam asta.

Mi se pare că ești mai atașat de căței decât de pisici. 

Mie mi-au plăcut tot timpul cățeii. Acum îmi plac și pisicile foarte tare.  Nu știam cum e să ai o pisică. Nu am avut niciodată pisică. Prima mea cățelusă o chema Maia și am avut-o Iași. Chiar dacă mama nu a acceptat-o la început, într-un final s-a atașat de ea.

De unde pasiunea asta pentru căței?

Din copilărie. Tot timpul mi-a plăcut să am un câine. Când eram mic asta îmi doream: să am un câine. Cățeii mi se par mai oameni. Sunt animale care trăiesc cu tine în casă. Se transformă cumva în oameni.

La ce seamănă câinele cu omul?

La tot. Mi se pare că seamănă la absolut tot.

Ce are câinele tău și regăsești la oameni?

Are privirea aia de neajutorat așa. Are bucuria de a se juca. Multe lucruri seamănă. Cum se bucură când își vede stăpânul. Și copilul se bucură când vine tata acasă. Mie îmi plac foarte tare.

Care este cea mai frumoasă amintire legată de căței?

Cățelușa mea, Maia, dormea cu mine și mă ținea de gât cu o lăbuță. Mă ținea ca un om, de gât, așa pur și simplu.

Mai trăiește cățelușa Maia?

Nu. A murit de septicemie, după ce m-am mutat la București.

Ce-ți place cel mai mult la pisică?

Numai când o văd cum se întinde pe jos, mor după ea. Când vă cum se întinde ea și cum se joacă singură și cum se bucură. Am un covor în care stă băgată. Nici nu știu pe ce mă așez dacă nu mă așez pe ea. E foarte drăguță.

De ce crezi că am ajuns în situația de a se da legea eutanasiei cățeilor vagabonzi?

Pentru că n-am avut grijă de lucrul ăsta din timp, pentru că i-am lăsat să se înmulțească, pentru că am dat bani ONG-urilor de-aiurea și n-au făcut nimic, pentru că au crezut că n-o să se întâmple nimic și o să poată să trăiască lumea cu câini pe stradă o mie de ani. Dar uite că s-a întâmplat nenorocirea cu Ionuț și trebuie luate măsuri, dar și măsurile astea… Trebuie să ne gândim că ei au ajuns atât de mulți din cauza noastră, pentru că noi n-am făcut nimic la timp. Nu poți să dai vina pe câini acum și să le tai capul. Nu poți să faci asta. Nu poți să instigi la crimă. Nu ai voie. Trebuie găsită o soluție, dar nu în felul ăsta, nu așa. Nici eu nu vreau să fie câini pe stradă, să ne înțelegem. Nu îmi doresc să ies din scara bloculului, să mă latre un câine.

Chiar dacă s-ar omorî toți cățeii de pe stradă în momentul ăsta, oricum ar reveni alții pe stradă fiindcă oamenii preferă să-i abandoneze în loc să-i sterilizeze și să le găsească alți stăpâni.

Exact. Oamenii nu-și sterilizează câinii. Oameni iau câini și când se plictisesc de ei și nu mai pot să îi crească, îi aruncă în stradă, nu știu să îi ducă la un adăpost. Și la un adăpost dacă îi duci, la adăpostul ăla nu sunt îngrijiți cum trebuie.

La adăposturile de stat câinii nu sunt îngrijiți cum trebuie, iar la adăposturile private câinii proaspăt născuți sunt aruncați peste gard, și ong-urile nu fac față. Abandonul ar trebui pedepsit.

Da, ar trebui pedepsit, sigur că da. Adică dacă ai luat un câine, l-ai luat legal. E ca și cum ai avea un copil. E ca și când lași un copil pe stradă și tu ai certificat de naștere că e pe numele tău.

Problema câinilor se poate rezolva?

Se poate, dar trebuie ca cineva să vrea de-adevăratelea lucrul ăsta, ori la noi nu vrea nimeni în țara asta să rezolve nimic.

Crezi că printr-o campanie de educare în școli în privința responsabilității față de un câine, s-ar schimba ceva?

Da, trebuie făcută. Prostia în România este că există păreri de genul: nu e bine, n-ai voie, trebuie. Trebuie orice atâta timp cât nu afectează. Trebuie să găsim calea de mijloc. Câinii trebuie să dispară de pe străzi, așa cum cer oamenii și au dreptate. Dar ei trebuie să înțeleagă că nu-i putem omorî, că trebuie să găsim soluții viabile și concrete. Eu, de exemplu, vreau să adopt 5 căței la distanță. Adică să trimit mâncarea pe o lună, să mă duc să îi văd cum sunt întreținuți o dată pe lună. să fie castrați, să le facă și un vaccin. Mă preocup de chestia asta. Trebuie să facem ceva  dacă suntem iubitori de animale. Și atunci și ONG-urilor le va fi mai ușor să supraviețuiască având banii deja de mâncare și alte lucruri pentru câini. Și dacă mă duc și cu doctorul și-l plătesc, ei trebuie doar să-i găzduiască, să aibă grijă de ei, să le dea de mâncare la timp, să le facă curățenie acolo la ei în padoc și așa mai departe. Dacă îi iubim atât de tare, hai să și facem ceva.  Sunt atâția oameni care zic, dar eu le-am dus parizer în fața blocului. Da, dar nu asta e soluția. Dacă îi iubești atât de tare de ce nu iei unul în casă?  Eu asta cred că ar fi soluția, să ne implicăm cu toții.

Câinii din adăposturile de stat sunt omorâți în cele mai grave chinuri, asta nu este o noutate. Doar că acum este legal să faci asta.

Nici nu vreau să mă gândesc… Vreau să-l văd și eu pe omul ăla care omoară câinele și după aceea se duce acasă la copilul lui și se culcă în pat liniștit și se uită în oglindă a doua zi. Și se duce la biserică. Vreau să văd și eu dacă un om are curajul să facă chestia asta.

Am văzut pe stradă părinți care își instigă copiii la violență împotriva maidanezilor.

Nu știu ce să zic. Mie îmi pare rău că sunt român în situația asta.

Siguranța oamenilor pe străzi nu este garantată de masacrul câinilor în contextul în care o jurnalistă este violată ziua în amiaza mare.

Bine că omorâm câinii, că ni se par agresivi, dar când o fată e violată ziua în amiaza mare sub ochii noștri, nu suntem în stare să sunăm la 112. Vorbim despre un popor care își aruncă toată ura și toată vinovăția sorții asupra unor câini. În sfârșit au și ei pe cine da vina, pe câini. Și când e vorba de semenii lor, îi doare fix în fund. Dacă Ionuț era violat, nu s-ar fi făcut atâta caz. Ar fi spus încă un copil violat. Acum ne-am prins și noi pe cine să dăm vina. Hai să dăm vina pe câini! Mă întreb după ce omorâm câinii pe cine mai omorâm. O să ne omorâm între noi, că altă cale de civilizație în țara asta, nu cred că e. Poate sunt eu prea pesimist…

Ai adoptat la distanță 5 câini fără stăpân din adăpost…

Eu zic că ar trebui să nu mai vorbim, ar trebui să începem să facem lucruri concrete. Ar trebui să luăm atitudini. Ar trebui să acționăm ca să ajutăm lucrurile să meargă înainte, nu să stăm de vorbă. Știi cum românul stă la poartă mănâncă semințe și vorbește despre problemă, dar nimeni n-o rezolvă. Hai să punem mâna fiecare și să încercăm s-o rezolvăm, că nu-i atât de greu, nu e un capăt de țară. Cine n-are bani să nu dea, că înțeleg că sunt familii care au câte 3,4,5 copii, sau poate n-au, sunt bătrâni.  Nu toată lumea trebuie să dea. Cine își permite și poate, să dea două milioane pe lună pentru un câine, să aibă ce mânca, nu cred că e un capăt de țară.

 

Citeste si:

Comentarii

 • „Cum te-ai decis să adopți și o pisică și un cățel?

  Eu nu m-am decis. Eu merg pe instinct. Tot ce fac în viața mea, fac pe instinct. ”

  A vrut poate sa spuna: „Eu nu m-am gandit”, nu „Eu nu m-am decis”. A luat o hotarare, echivalent cu a spune ca a decis – ca a folosit intelectul sau simturile, e secundar.
  O fi gresit vorbind din instinct…

 • E grav ce se petrece in mintea ta, actorule, daca asociezi niste caini cu oamenii…inseamna ca acel sarman copil a fost muscat de oameni pana a murit. Esti cumva canibal?
  ti-ar placea sa fi muscat de asa „oameni”?

  • Citește cu atenție ce a spus: „Cățeii mi se par mai oameni. Sunt animale care trăiesc cu tine în casă. Se transformă cumva în oameni.”

  • nu ai inteles nimic. atat va isterizati cu acest caz, de parca e mai civilizat sa mori de mana unui criminal ori al unui violator.

 • Una e sa-i adopti. Foarte bine. Felicitari. mai castiga si magazinul din colt ceva si te trezesti si tu de dimineata….si una e sa-i lasi pe strazi , nespalati, agitati/nervosi, nemancati. Nu poti avea si masina curate si caini in ea decat daca te ocupi de amandoua. Sa-I lasi pe strazi clar nu e normal. Or adoptatii or punetii undeva la un loc pentru ei.

 • Avem idei asemanatoare. Cinste tie ca esti om. Ma faci mandru sa fiu roman intr-o perioada in care majoritatea conationalilor mei care instiga la crima ma fac sa imi fie rusine ca m-am nascut aici…

 • In sfarsit cineva care nu da din gura si chiar face ceva. Tot respectul pentru dumneavoastra !
  Iar despre cei ce comenteaza: imi pare rau dar nu am cum sa ma cobor la acel nivel subteran! Si va mai intrebati de ce Romania e o tara de cacat, cu oameni ca voi nu are cum sa evolueze, doar va involua: felicitarile mele pentru voi: intoarceti-va in pesterii !!!

  • Draga Alexa,

   Daca pentru cei ca tine Romania este o tara de rahat atunci este asa pentru ca in primul rand cei ca tine (adica aia care se cred cu obraz subtire, asa zisi iubitori de animale, eco-pafaristi si care nu voteaza ca sunt scarbiti) sunt oameni de rahat si nu pentru ca e plina de manelisti pentru ca la astia nu poti sa ai pretentii!
   Cainii care traiesc in strada si carora nu li se gaseste adapost intr-un termen rezonabil trebuiesc euthanasiati …fara ura, fara brutalitate si si fara razbunare…iar razbunarea pentru victimele cainilor abandonati ar trebui sa cada asupra javrelor care cred iubitori de animale si care abandoneaza animalele in strada…de mila!!!??? Vinovati in mod direct pentru problema cainilor maidanezii nu sunt romanii si nici politicienii ci romanii iubitori de caini pentru ca astia abandoneaza cainii in strada si nu unul care nu iubeste cainii sau animalele in general!

   • mai da iscusit tu asa. Te facu mama ta si statistician si psiholog. Tac-pac, ai bagat o mana de oameni in enspe’ mii de categorii…halal judecata

 • ia te uita, acilea, stimabile, argumente irefutabile(ne scuzati din nou): va rog sa adoptati si un vitelus, o oita, un berbecut, o gainusa, un pestisor, un puiut, un purcelus etc. dar sa nu te prind ca mananci vreuna din astea, ipocritule!!

  • Tu ne poti garanta ca esti vegetarian sau doar aberezi ca sa te afli in treaba? Care e problema ta daca omul asta are suflet mare si iubeste cainii? mai bine nu mai stateai sa citesti interviul, nu cred ca ai capacitatea intelectuala de a-l intelege.

 • Parca acum cativa ani era sarac lipit. Acum s-a trezit sa adopte caini si sa risipeasca banii pe animale care oricum nu merita atatea costuri.

  • Cine esti tu sa decizi cine merita si cine nu sau ce face omul cu banii lui? Eu cred ca tu esti cel care nu merita, dupa cum vorbesti.

   • astia sunt taranusii care nu se vor autodepasi niciodata. ei zic ca animalele nu merita, prin concluzie, ei DA, dar daca le ceri parerea, iti pare rau ca pot vorbi, mai bine ar fi latrat, erau macar simpatici

 • cred ca actorul este in …prafuri si iarba !!!

 • Mai actorasule numai animalele actioneaza din instinct.Mai bine canalizeaza-ti darnicia spre copii saraci,spre camine de batrani ,spre sinistrati spre scolile care stau sa cada etc …Ai priceput sau trebue sa mai repet …aud ? O zi buna.

  • da tu esti boschetar? nu ai niciun venit? ca daca ai, si nu esti boschetar, si tot observam ca ai idei stralucite, poate iti misti si tu fantoma si faci tu ceva pentru copii sau batrani. Leprelor. Judecati oamenii care fac ceva. Si voi zaceti in suc propriu si umbriti tara asta degeaba.

 • „acolo unde mănâncă o gură pot mânca și două. Unde mănâncă două guri pot mânca și trei”… atunci de ce nu le iei tu pe toate bai baiatu, munceste pentru gurile asea!
  Saracu, n-are copii, familie, obligatii, traieste vai de capul lui.. normal ca asociaza maidanezii cu oamenii… poate chiar sunt mai „…. lorzi…” decat el…

 • asta cine mai este frate ?! toate nulitatile sunt bagate in seama in Romania !! actorul lu’ peste prajit ! moaca de maidanez !!

  • Ha ha ha, poi chiar a jucat rolul unui caine! Un caine care ulterior va fi operat si transformat in om! Ma rog, omul era cam jigodie dar acum ce pretentii sa ai de la un fost caine! :)) In rol chiar omora pisici cand le prindea

   DAR ALA ERA UN ROL

   A fost putin amuzant pt mine sa intalnesc aici OMUL, nu actorul ca iubitor de animale! Chiar si de pisici

   Totusi nu luati in serios, in problema asta este un simplu om, ca noi ceilalti, cu simpatii si slabiciuni ;)

 • Si mie uneori oamenii mi se par caini. Nu de putzine ori oamenii sunt chiar caini !

 • Bravo.Un om cu suflet care are o gandire rationala

 • Of, Doamne, de unde ati aparut voi, comentatorilor??? Daca ati fi trecut si voi mai des pe la teatru, cu siguranta ati fi stiut cine e Marius Manole. Dar, din pacate, cred ca voi ii cunoasteti numai pe actorii din telenovele si, eventual pe cei care apareau in programele de revelion de pe vremea lui Ceausescu. Baaaai, mai cititi si voi o carte, mai vedeti o piesa de teatru, mai civilizati-va! Omul asta joaca in toate teatrele din Bucuresti, chiar si in cate doua piese pe seara la teatre diferite. Of, of!

 • Doamne ocoleste-i pe romani! Cate comentarii de prost gust gasesc pe aici.

  Sunt unii care habar n-au cine e Marius Manole, pentru ca ca nu au ajuns probabil in viata lor la teatru, ei graviteaza in jurul radio zu, Antena 3, Capatos, pseudovedete, telenovele, si alte emisiuni idioate de pe TV-ul nostru. Este cel mai important tanar actor roman, de care cu siguranta pana si voi ignorantii veti auzi la un moment dat.
  Apoi sa spui bine ca esti tu bogat si ai bani sa-i hranesti: voi stiti cat munceste omul asta pe zi, ce probleme a avut si cat de prost platit este??? Fata de toti baietii de bani gata si invazia de non-valori, v-ati gasit sa va luati de om cu suflet care din munca lui si putinul lui a ales sa aibe grija de cateva suflete.??
  Uneori cainii sunt oameni dar si oameni pot fi caini!

 • Viata este scurta si fiecare trebuie sa lasam ceva frumos in urma noastra si sa facem ceva demn. Unii se ocupa de copii, altii de batrani, altii de animalute, cauze sunt o gramada. Cei ce nu iubesc animalute nu ar trebui sa se lasa prinsi in articole’ siropoase’ despre ele s.a.m.d. referitor la orice alt subiect. Nu vad sensul in a citi ceva ce iti repugna sufleteste. De ce atata judecata? Fiecare cu experientele lui. Care-i problema daca cineva iubeste ceva mai mult decat altceva? Este viata lui nu a noastra sa-i judecam. Fiecare putem ceva, un ceva diferit si bine ca-i diferit. Daca toti am iubi absolut! numai muzica sau numai pisici sau numai arhitectura etc restul s-ar fi dus dracului fiinca ‘creatia’ se naste din pasiune, acea iubire mistuitoare care te impinge sa alici. Multumiti diversitatii si imbratisati-o. Terminati cu aratatul degetului pt ca niciunul nu sunteti perfecti.

 • DRAGUL MEU MARIUS , INTERVIUL ACESTA IMI PARE SCRIS DE MINE …CA UN SCENARIU…RASPUNSURILE TALE , OH , SUNT SI ALE MELE , DOAR , CA , TU LE SPUI MAI FRUMOS ! ESTI UN OM ” FRUMOS ” ! ITI MULTUMESC , ATAT IN NUMELE MEU , CAT SI IN NUMELE A ZECI DE MII DE SUFLETELE CURATE , SINCERE SI…NEAJUTORATE ! SA TRAIESTI , ” OMULE ” !!!
  P.S. PRIETENIA TA M-AR ONORA !

 • Vorbește puțin și fă multe,ma refer la toti cei ce se cred crescuti in puf.O crima atrage după sine un altul şi-apoi nu mai ştii unde ajungi.Ce ar fi viața dacă nu am incerca salva ceva?Oamenii cu curaj şi caracter le par întotdeauna stranii celorlalţi.Cel mai ușor lucru este să rănești sufletul cuiva, căci sufletul umblă desculț și pașii lui culeg toți spinii unei zile.Când parinti nu dau educatia cuvenita ,copiilor sunt ei cei care vor plăti.Sa nu uitam de bun simț toată lumea are nevoie. Puțini îl au și totuși fiecare crede că îl are.Voi toti autostiiitori ce condamnati pe cei ce iubesc tot ce misca in jurul lor,voi,indiferent cât de absurd ar părea,ati sta fata in fata cu al vostru suflet?
  Toţi ne pricepem să dojenim, dar nu ne dăm seama când greşim noi înşine.Reflectati inainte de a condamna.Cuvintele sunt, desigur, cel mai puternic drog folosit de omenire.Atentie unde si cand.

 • Imi place Marius Manole ca actor,sunt din Pitesti si incerc sa ajung cind pot si cum pot la Teatrul National Bucuresti pentru a-l vedea pe scena,ma alatur lui in tot ceea ce face vis a vis de animale,este foarte greu pentru un barbat singur sa-si faca programul in functie de animale,il felicit pentru tot ce face,pentru sufletul bun si daruirea lui si asa cum comenteaza si Vicentiu ,ma regasesc in tot ce spune el,din pacate nu si in tot ce face el,fac si eu cit pot si ii doresc putere sufleteasca pentru a merge in continuare.Succes!Sanatate!Elena Popa

 • Imi place Marius Manole ca actor,sunt din Pitesti si incerc cind pot si cum pot sa ajung la Teatrul National pentru a-l vedea,il felicit pentru tot ce face pentru animale,ii doresc putere sufleteasca pentru a continua aceasta actiune si asa cum spunea si Vicentiu ,ma regasesc in cele spuse de el in interviu,incerc si in fapte atit cit pot.Succes!Sanatate!Elena Popa